söndag 23 juli 2017

Nemci či domáce Francúzi. Na koho tiež môžu na Eure naraziť Česi

Európsky šampionát pozná štyri účastníkmi: usporiadateľskú Francúzsku, Anglicku, Česko a Island. V utorok večer môžu pribudnúť Slováci, potom by takmer istotu mali aj Španieli. Sláviť môžu aj Rakúsko a Švajčiarsko.

Šampionát sa prvýkrát v histórii hrá so 24 účastníkmi, pred žrebom budú mužstvá rozdelená do štyroch košov po šiestich, turnaj tak bude mať šesť skupín po štyroch. Do osemfinále postúpia prvé dva z každej skupiny a štyri najlepšie tímy z tretích miest.

Zloženie do košov určí špeciálny rebríček, do ktorého sa započítavajú výsledky posledných troch kvalifikačných: Euro 2012, MS 2014 a Euro 2016. Zohľadňujú sa výhry, remízy, porážky, strelené aj inkasované góly.Poradie reprezentáciou si mô� �ete prezrieť na www.footballseeding.com.

Francúzsko ako usporiadateľ je nasadená do pozície A1. V prvom koši, ktorého definitívnu zloženie určí až októbrová stretnutia, budú obhajcovia zlata Španieli, ak postúpi. Nasadenie neunikne ani posledným majstrom sveta Nemcom, ktorí rebríček vedú. O postup však tiež ešte musí zabojovať.

Ak postúpi, bude v prvom koši aj Belgicko a Portugalsko. Obe krajiny majú do Francúzska výrazne nakročené.

A kto bude ten šiesty? Zatiaľ tam patrí Holandsko. Lenže v skupine A, z ktorej si priamy postup zabezpečili už Česko a Island, sú Holanďania až na štvrtom mieste.Aby sa dostali aspoň do baráže, tak v októbrových zápasoch musí získať o tri body viac ako Turecko.

Ak to Holanďania nezvládnu, o čom môže rozhodovať aj záverečný súboj s Českom, posunula by sa do prvého koša Talianska, ale tá ešte v Azerbajdžane a hlavne doma proti Nórsku bude mus ieť zabojovať.

Pozor, zloženie košov pre žreb ešte nie je definitívne. Česi teoreticky môžu klesnúť do tretieho koša.

Ak by sa nasadzovalo podľa súčasných výsledkov, Česi v skupine nenarazia na spomínanú Taliansku, ďalej potom na Anglicko, Švajčiarsko, Chorvátsko a Bosnu. Lenže Chorváti sú zatiaľ len na barážovej pozícii a Bosna ani tam.

V treťom koši sú Dánsko, Ukrajina, Rusko, Rakúsko, Rumunsko a Švédsko.Aj pre nich platí, že najskôr musí postúpiť a rovnako tak sa môžu posunúť do druhého či klesnúť do štvrtého koša.

V poslednom koši sú podľa poradia momentálne Maďarsko, Poľsko, Írsko, Nórsko, Slovensko a Island. Tento zoznam však zďaleka nie je konečný, pretože na šampionát mieria aj krajiny, ktoré sú v rebríčku nižšie. To platí predovšetkým pre Wales a Severné Írsko.

Minimálne baráž neunikne Albánsku, o dodatočnú šancu na účasť sa ešte pobijú Turecko, Čierna Hora, Estónsko, Slovinsko, Izrael, Škótsko a Fínsko.

Šampionát sa uskutoční od 10. júna do 10. júla v deviatich francúzskych mestách a na desiatich štadiónoch: Paríž (St. Dennis, Park princov), Lille, Lens, Lyon, St.Etienne, Bordeaux, Nice, Marseille a Toulouse.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar